De energietransitie is ook een maatschappelijke transitie. Het is een prioriteit dat er voor iedereen ruimte is binnen de transitie en niemand uit het oog verloren wordt. Hoe zorg je ervoor dat je de energietransitie sociaal en inclusief houdt?

Onze Zon op alle Daken methode is een innovatieve en inclusieve aanpak voor de energietransitie, gefocust op het toegankelijk en eerlijk maken van de energietransitie, vooral voor degenen die verkeren in (energie)armoede. Dit doen we met name door het installeren van zonnepanelen op daken. Deze methode is echter breder inzetbaar: op land en door wind- en waterkracht, bijvoorbeeld.

Robin Doet wil dus verduurzamen op álle daken? Dat is wel waar we naar streven. Als ervoor gekozen moet worden om af te zien van panelen betekent niet dat verduurzaming onmogelijk is. Er zijn namelijk veel alternatieven, denk aan ons community carports concept bijvoorbeeld. Dankzij dit model kunnen elektrische auto’s worden opgeladen en tegelijkertijd kan er zonnestroom worden opgewekt, twee vliegen in een klap!

We werken samen met uiteenlopende partners (van overheidsinstellingen tot bollentelers tot VvE’s) met overeenkomende waardes om deze groene energieopwekprojecten op te zetten. Het doel hiermee is niet om winst te generen; de opbrengsten worden in lokale initiatieven geïnvesteerd om zo te helpen in de strijd tegen armoede. Dit gaat via GOED (Groen Opwekken en Delen) en haar kind-coöperaties. Zo creëren we een eerlijker Nederland door middel van onze projecten.

Het oprichten van kindcoöperaties faciliteert lokaal eigenaarschap: zo hebben degenen die het meeste worden beïnvloed door het project ook het meest zeggenschap. Dit is bijvoorbeeld gedaan in samenwerking met de Koepelkerk in Smilde, waarvoor de coöperatie Energie voor de Koepelkerk is opgezet. Dankzij deze constructie is er een groter niveau van inspraak door de gemeenschap dankzij het eigen beheer.

Om ook de participatiemogelijkheden van jongeren te versterken is coöperatie GenZ opgericht. De stem van jongeren wordt vaak nog niet gehoord binnen de energietransitie, dat terwijl er voor hen juist veel op het spel staat. Daarom is dit een energiecoöperatie voor èn door jongeren: de enige in Nederland. Sinds december 2023 vindt er een samenwerking plaats tussen GOED en GenZ. De jongeren van GenZ zullen bijvoorbeeld meebeslissen in de opbrengstenverdeling van de zonneweides in Amsterdam en Assen.