Veninga Hijken is een van de recentere projecten van Robin Doet en markeert een nieuwe vorm van samenwerking. In dit project staat flexibiliteit centraal: we spelen in op snel ontwikkelende technologieën zonder de historische en ruimtelijke integriteit uit het oog te verliezen. Onze langetermijnvisie biedt ruimte voor innovatie én houdt rekening met onvoorziene factoren. De samenwerking met Veninga Hijken is een treffend voorbeeld van hoe deze aanpak in de praktijk vorm krijgt.

In 2024 benaderde bollenteler Veninga Hijken ons met de ambitie om een maatschappelijk zonnepark te realiseren. De wens om te verduurzamen was er, maar er was behoefte aan een partner die kon helpen bij de praktische uitwerking. Robin Doet werd ingeschakeld om samen te onderzoeken hoe dit plan haalbaar gemaakt kon worden.

Voor Robin Doet vormde dit voorstel een compleet nieuwe uitdaging; nog nooit eerder hebben we in deze format met een agrariër samengewerkt. Waar de belangrijkste nadruk ligt vanuit Robin Doet is de overeenkomst in maatschappelijke waarden met onze partners. Dit kwam duidelijk overeen: beide partijen willen oplossingen en innovatie nastreven waar dat niet vanzelfsprekend is. Veninga Hijken en Robin Doet bevinden zich zo beiden in een transitie; Hijken probeert een duurzamere toekomst voor de lelieteelt te schetsen en Robin Doet probeert een eerlijke en inclusieve energietransitie tot stand te brengen. We zijn daarom vol enthousiasme aan de slag gegaan met deze mooie, unieke en vooral plezierige samenwerking.

De agrarische sector, en met name bollentelers, krijgt regelmatig kritiek vanwege de impact op het klimaat. Toch bewijst eigenaar Gert Veninga dat verduurzaming en landbouw hand in hand kunnen gaan. Zoals hij zelf aangeeft: “Wij werken al vijf jaar samen met laboratorium HLB in Wijster om de leliebol duurzamer te telen, zodat het minder impact heeft op het milieu.” (Messing, 2024, p.23). Veninga is actief bezig met zowel de veiligheid op het erf als de bescherming van gewassen tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Onze gezamenlijke inspanningen leidden tot een inschrijving voor een tender van de gemeente Midden-Drenthe, met als doel een innovatief zonnepark te realiseren. Ons beoogde resultaat? Een slimme zonneakker die niet alleen energie opwekt, maar ook bijdraagt aan verbeterde gewassenteelt, de historische Drentse landschappen respecteert en zich flexibel kan aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen. Waar de tender vroeg om 70% behoud van landbouwactiviteiten onder de zonnepanelen, zetten wij in op 110% dankzij slimme technologie. Daarnaast houden we rekening met bodemgezondheid, biodiversiteit en economische duurzaamheid.

Om onze visie helder over te brengen, hebben we voor het eerst een visueel storyteller bij het project betrokken. De krachtige visuele ondersteuning helpt om onze plannen op een duidelijke en inspirerende manier te communiceren. Dit past bij onze bredere aanpak: buiten de bestaande kaders denken en vernieuwende oplossingen ontwikkelen.

Al met al is dit een baanbrekend project dat de flexibiliteit en vooruitstrevendheid van zowel Veninga Hijken als Robin Doet weerspiegelt. Wij kijken uit naar de verdere realisatie van deze duurzame samenwerking.

Bronnen: Messing, M. (2024, december 14). Teler leliebollen wil af van polarisatie. Dagblad van het Noorden.

Categorieën